Трајање образовног профила:
ЧЕТИРИ ГОДИНЕ
Циљ стручног образовања за образовни профил Прехрамбени техничар је оспособљавање ученика за планирање технолошког процеса,праћење параметара технолошког процеса, планирање и организација рада у лабораторији, узорковање и припрема реагенаса за анализу, испитивање узорака, анализа резултата,с провођење хигијенских и заштитних мера.
Од школске 2010/2011 године ови учениц наставу похађају по новим наставним плановима и програмима, који акценат бацају на стручне предмете који се реализују кроз теоријску наставу, вежбе и блок наставу, која тачно прати пређени план и програм.
После четворогодишњег образозовања ученици полажу матурски испит који се састоји избтри дела:
испита из српског језика и књижевности,
испита за проверу теоријско стручног знања и матурског практичног рада.
Сви ученици овог образовног профила полажу идентичан тест за проверу теоријског стручног знања и он се прослеђује школама на сам
дан полагања овог испита.
Новина је и да професор који је предавао и припремао ученике није члан комисије, већ су то два стручна професора из школе и један члан је из привреде.
Шта радим?
v Узимам узорке за анализу и испитивање физичких, хемијских и микробиолошких карактеристика;
v Контролишем сировине, међупроизводе и готове производе;
v Проверавам присуство и садржај адитива у намирницама;
v Испитујем исправност, односно неисправност намирница;
v Пратим и контролишем технолошке процесе производње брашна, шећера и скроба да би се добила добра сировина која ће се користити у индустрији пекарства, производњи тестенина и кондиторској индустрији;
v Пратим и контролишем прераду воћа да би се прерадом добили производи од воћа – сокови, џемови, компоти...
v Пратим и контролишем конзервирање и смрзавање поврћа;
v Пратим и контролишем прераду меса, млека, масти и уља као и добијање прерађевина од ових намирница.
Где могу да радим?
v у прехрамбеној индустрији;
v у лабораторијама за контролу хране;
v у пољопривреди;
v у производњи безалкохолних и алкохолних пића;
v у складиштима прехрамбених производа;
v у угоститељским објектима;
v као самостални предузетник.
Ако бих да студирам? Могу:
v Вишу технолошку школу!
v Технолошки факултет !
v Технички факултет !
v Природно-математички факултет !
v Пољопривредни факултет !