Екскурзије ученика

 

ИТАЛИЈА – ФРАНЦУСКА – ШПАНИЈА

7 дана / аутобусом

Екскурзија предвиђена за школску 2018/2019. годину, за III и IV разред, изведена је у периоду од 7. до 14. октобра 2018. године на релацији Србија – Италија – Француска - Шпанија – Србија, чији организатор је била туристичка агенција „Фантаст турист“ из Новог Сада.

Укупно 142  ученика  било је распоређено у два туристичка аутобуса старости до 5 година, удобна и технички исправна у складу са важећим прописима. Заједно са ученицима на екскурзију  су кренули директорка школе Драгица Симовић, лекар Слободан Видојевић, начелник хитне помоћи у Чачку,  њихове разредне старешине и то: Биљана Ћировић, Станислава Максимовић, Слободанка Бандукић,  Стојадин Стаматовић, Милосава Гобељић,Катарина Спасојевић, Ивана Белић и Тања Марјановић. У оба аутобуса налазили су се водичи из туристичке агенције “Фантаст турист“ који су давали све неопходне информације о локалитетима које је група обилазила и бринули о техничкој реализацији екскурзије.

 

Први дан, 7.10. 2018. Чачак – Бусоленго

Путовање до Италије и првог одредишта малог градића Бусоленга  одвијало се према предвиђеном програму. Група је путовала преко  Хрватске и Словеније са паузама према потреби групе уз нешто дуже чекање на граничним прелазима због гужве на границама. У Бусоленго, градић у близини Вероне а поред познатог језера Гарда, група је стигла у вечерњим сатима. Одмах по доласку у хотел „Центро Туристико Гардесано“, ученици су се сместили у собе а потом је уследила и вечера. Хотел, категорисан са 3 звездице, налази се у природном окружењу, окружен маслињацима и декоративним вртом.Након вечере, ученици су се вратили у своје собе на дружење а затим и одмор од целодневног путовања. Ноћење.

Други  дан, 8.10. 2018. Бусоленго – Ђенова – Арма ди Таггиа(Лигурија)

Након доручка,  група је напустила хотел и упутила се ка Ђенови.Путовање кроз покрајину Лигурију одликовало се живописним пејзажима.Центар Лигурије, град Ђенова је шести по величини град у Италији, уједно познат и као највећа лука Италије. Ђенова поседује велико и очувано старо градско језгро и под заштитом је УНЕСЦО-а. Уз пратњу својих водича, ученици су имали прилику да обиђу следеће знаменитости овог града:Трг Ферари са бронзаном фонтаном, Дуждеву палату, Кућу Кристифора Колумба, палату Св. Ђорђа...Након обиласка група је добила слободно време за индивидуалну шетњу, ручак и освежење. У поподневним сатима група се упутила ка Арма ди Таггиа, малом туристичком месту на Лигуријском приморју.Група је смештена у два хотела „Солидаго“ и „Свиззера“ оба хотела категорисана са 3 звездице.Након смештаја ученицима је послужена вечера. По завршетку вечере, заједно са својим старешинама ученици су прошетали обалом уживајући у благој клими и пешчаним плажама овог приморског места. По повратку из шетње, ноћење.

Трећи  дан, 9.10. 2018. Арма ди Таггиа – Ница – Кан – Љорет де Мар

Трећег дана, после доручка, група је напустила  хотел и упутила се ка једној од најстаријих приморских  туристичких регија на свету – Азурној обали и обиласку Нице. Доласком у Ницу група је уз пратњу водича прошетала улицама града до Трга Масена, прошла поред  хотела Негреско и завршила обилазак на чувеној Енглеској променади која се пружа целом обалом Нице. Ученици су овде добили слободно време за шетњу и фотографисање. Дан је био предиван тако да су могли да уживају у свим чарима ове надалеко чувене обале, познате по својој азурно плавој боји мора. По истеку слободног времена,  група наставља  путовање према Кану. Кан је постао популаран захваљујући најпознатијем европском филмском фестивалу, који се одржава у мају месецу, али је уједно и гламурозна туристичка атракција током целе године. Уз пратњу водича, група је имала краћу шетњу Кроасетом – најпознатијом улицом која се пружа уз главну плажу. У овом булевару су смештени најскупљи хотели и продавнице као и Фестивалска палата а поглед на море и марину у којој су усидрене најскупље јахте на свету је импресиван. Уследило је краће слободно време за шетњу, освежење и фотографисање. У раним поподневним сатима група наставља путовање ка Шпанији и свом следећем одредишту Љорет де Мару. Уследиће дужа деоница пута кроз Француску са паузама према потреби групе. У вечерњим сатима група стиже у познато шпанско летовалиште, Љорет де Мар на обали Коста Браве. Група је смештена у хотелу „Самба“, хотел је категорисан са 3 звездице а услуга  на бази  пуног пансиона (шведски сто и ланч пакет када је група на излетима). Након вечере организован одлазак у дискотеку. Повратак у хотел. Ноћење.

Четврти   дан, 10.10. 2018.  Љорет де Мар – Барселона - Љорет де Мар

Четврти дан, после доручка, група креће ка Барселони. Барселона је највећи  центар транзитног туризма у Шпанији, велика лука, идустријски и културни центар. Заносна архитектура, предиван пејзаж и бројне културне атракције чине Барселону веома пожељном туристичком дестинацијом. Најважнија обележја граду оставио је чувени архитекта Антонио Гауди. У пратњи водича група је обишла нека од његових најпознатијих дела, базилику  Саграда Фамилија, Гаудијев надреални парк, Каса Мила, Каса Батљо...У панорамском разгледању града ученици су могли видети „Магичну фонтану“, још једну градску атракцију, познату као „фонтана која пева и плеше“, торањ Абгар, висок 145 м. изграђен од стакла у виду куполе, прошли су поред Ноу Кампа, популарног фудбалског стадиона, као и Олимпијског стадиона изграђеног за потребе највеће спортске смотре одржане 1992. године. Даље се група кретала према брду Монжуику одакле се пружа величанствен поглед на град и луку. Мали предах за фотографисање а потом повратак у град и слободно време за шетњу чувеном улицом Ла Рамбла, смештеној између Трга Каталонија и Колумбовог споменика. Увек жива, пуна људи, различитих уметника, радњица са сувенирима, одлично је место за опуштање и уживање у космополитенском духу Барселоне. У вечерњим сатима група се вратила у хотел на вечеру. Након краћег одмора, организован одлазак у дискотеку. Повратак у хотел и ноћење.

Пети   дан, 11.10. 2018.  Љорет де Мар – Барселона - Љорет де Мар

По завршетку доручка, група креће на целодневни излет у Барселону. Дан у Барселони ученици су започели уз пратњу водича шетњом до парка Цитадела, Тријумфалне капије и базилике Санта Марија дел Мар...Након обиласка слободно време до вечерњих часова за индивидуалне активности по жељи ученика. У вечерњим сатима повратак у хотел, одлазак у дискотеку и ноћење.

Шести   дан, 12.10. 2018.  Љорет де Мар – Монако – Дјано Марина (Лигурија)

У раним јутарњим часовима, група по доручку напушта хотел и креће према Француској до бајковите кнежевине Монако са популарним Монте Карлом.Након вишечасовне вожње, доласком у Монако, у пратњи водича, група се упућује на оближње узвишење Ле Роше на коме се налази Принчевска палата, са обиласком катедрале Св. Николе у којој се налазе посмртни остаци кнежевске породице и прерано настрадале глумице Грејс Кели, која је удајом за принца Ренијеа 3, постала кнегиња од Монака.Са платоа испред палате пружа се диван панорамски поглед на град и марину. Са овог места група се упутила ка Монте Карлу пролазећи делом стазе којом се вози чувена Монако Гран При Формула 1. У Монте Карлу, центру хазарских игара и богате клијентеле, поред комплекса казина који је настао у 19. веку  ученици су могли видети зграду опере, балетску дворану као и велики број отмених хотела и клубова.После краће паузе за фотографисање, група креће пут Италије до места Дјано Марина, насеље у округу Импери. Група је стигла у хотеле у касним вечерњим  сатима. Смештена је  у два хотела „Астра“ и „Мимоза“, оба хотела категорисана са 3 звездице. Након смештаја, уследила је вечера и дружење у баштама хотела. Уз разговор, шале и фотографисање, ученици су препричавали догађаје из претходних дана и ноћи. Утисци су били позитивни, обојени смехом али и сетом последње вечери екскурзије.

Седми   дан, 13.10. 2018.  Дјано Марина – Милано – Чачак

Последњи дан екскурзије, група је започела доручком и напуштањем хотела.Група  путовање наставља кроз Италију до Милана. Другог града по величини у Италији а познатог привредног, модног и медијског центра. Ученици су у пратњи водича прошетала миланским улицама и обишли неке од знаменитости града: Дворац Сфореско, Трг Дуомо, Миланска катедрала, Галерија Виторио Емануеле 2, Миланску скалу. Након обиласка ученици су имали времена за шетњу и дегустацију чувених миланских панцерота...као и да на тренутак постану део центра моде, тренда и дизајна.                                                                                                                                    Милано  је  уједно био и последња предвиђена дестинација за обилазак по програму путовања.По  истеку слободног времена група се упутила ка Србији, путовањем кроз Словенију и Хрватску са успутним паузама по потреби групе.

Екскурзија је завршена, 14.10.2018. доласком групе у раним јутарњим часовима у Чачак.

Ученици су све време у току екскурзије показивали заинтересованост и културно понашање.  Може се рећи да је ово путовање у потпуности испунило очекивања и едукатативног  и забавног карактера. Ученици су се вратили препуни утисака, нових сазнања поткрепљених фотографијама и нових пријатељстава. Ових 7 дана екскурзије остаће урезани у њиховим сећањима за цео живот.

Посебну захвалност ученици одају својим водичима, Мићу и Горану који су им све време путовања давали велики број информација, на основу којих су  могли много тога да науче о земљама и градовима кроз које су пролазили и обилазили, као и својим одељењским старешинама, директорки школе  и лекару који су  несебично бринули о њима у току ове седмодневне авантуре, зване екскурзија.

И на крају, мора  се рећи да је предвиђени план и програм испуњен у потпуности,  као и да су све наведене услуге од стране туристичке агенције „Фантаст турист“ реализоване.

 

Извештај са стручног студијског путовања у Грчкој

(Чачак - Каламбака – Велики Метеори – Крф – Видо – Вергина – Паралија – Солун- Чачак 5 дана аутобусом, од 12.5.2019.г. до 16.5.2019.г.)

 

На стручно-студијско путовање је кренуло укупно 74 ученика, у пратњи директора школе, Драгице Симовић и одељењских старешина: Дамира Ујевића, Слађане Шишовић, Горана Глишовића, Борислава Самочете и Соње Минић. О здрављу ученика се бринуо лекар Синиша Павловић. Водич групе је била Биљана Келеман. На стручно-студијско путовање су кренули ученици из следећих одељења: II1 (туристички техничар), II2 (техничар за заштиту животне средине), II3 (кувар), II4 (техничар за графичку припрему), II5 (угоститељски техничар). Ово путовање је организовала туристичка агенција „Фантаст турс“ из Новог Сада. На путовање је кренуо туристички аутобус на два спрата, високе туристичке класе. Ученици су били смештени у хотелима са три звездице и то у „Hotelu Edelweiss“ и „Hotelu Kosta Famissi“ у Каламбаки на бази једног полупансиона, затим у „Potamaki beach hotelu“ на Крфу у месту Беницес на бази два полупансиона, и у „Grand Platon hotelu“ у Паралији на бази једног полупансиона. У свим поменутим хотелима храна је била на бази шведског стола. Ученици су били смештени у двокреветним, трокреветним и четворокреветним собама.

На стручно студијско путовање смо кренули 12.5.2019.г. у 4h са паркинга ОШ „Вук Караџић“. Прву паузу смо направили у мотелу „Предејане“, а потом смо наставили путовање кроз Србију и Македонију са успутним задржавањем ушли смо у Грчку преко прелаза Евзони. По доласку у Каламбаку ученици су се сместили у хотел , вечерали, а потом прошетали по малом, бајковитом месту подно Метеора.

Други дан путовања 13.5.2019.г. ученици и професори су доручковали и кренули у обилазак Великих Метеора, овом приликом ученици су видели манастирски комплекс у ком је смештена црква, музеј и галерија икона, а од водича смо чули причу о чудотворној икони која се налази на иконостасу ове цркве. Путовање смо наставили до Игуменице, укрцали се на трајект за Крф. На Крф смо стигли у вечерњим сатима, сместили смо се у хотел и вечерали.

Трећег дана путовања 14.5.2019.г. ученици су се упознали са најраскошнијим острвом Јонског мора. Једна од најлепших слика у светској поезији уткана је у „Одисеју“. А говори о доласку Одисеја у земљу Феачана, на Схерију, на данашњи Крф, након претрпљеног бродолома и  уз пратњу Феачана, Одисеј се враћа на Итаку после 20 година. Хомер посвећује осам певања овом предивном острву Јонског мора. Претпоставља се да садашње име Керкира потиче од нимфе Керкире, у коју се, према легенди заљубио бог Посејдон и довео је на острво. Први утисак о овом острву је да је био мета многобројних освајача и да је претрпео смену и утицаје различитих култура, што се може видети у различитим архитектонским решењима. Први историјски докази потичу из VIII века п.н.е. када се на острво досељавају становници Еритреје. Острво памти и римски и византијски период, као и млетачку и француску владавину, а памти и руско-турску окупацију, били су и под британском заштитом, а острво је Грчкој припојено 1864. године. Ученици су посетили цркву св. Спиридона који је заштитник града и острва и целивали мошти, а видели су катедралу св.Јакова, Трг Спијанада, палату св.Михаила и св.Ђорђа, зграду Парламента, стару тврђаву. Посетили смо и Српску кућу, где смо чули потресну причу од српског конзула и кустоса Љубомира Сарамандића о страдању српског народа, а видели смо и предмете и фотографије из тог периода. Песник Милутин Бојић је био учесник Балканских ратова и Првог светског рата и лично је учествовао у великој трагедији српског народа. Доживео је страдање српске војске приликом повлачења преко Албаније 1916.г. Повлачење се одиграло у најтежим климатским и ратним условима. Многи војници су били промрзли и гладни без одговарајуће војне опреме. У таквим околностима су прелазили преко планинских врлети, не би ли стигли до Крфа

На том острву је што због болести, што због изнемоглости умрло на хиљаде српских војника. Услед недостатка гробних места, њихова тела су полагана у Јонско море, поред крфских обала. Овакве околности су навеле песника да напише песму „Плава гробница“, која је 1917. г. објављена у збирци песама „Песме бола и поноса“. Потом смо бродићем отишли на острво Видо и посетили спомен костурницу, испред које су ученици Јана Симовић II2 и Милош Симић II1 прочитали песму

„Плава гробница“, а ученик Стефан Бојовић II1 је прочитао биографију песника Милутина Бојића. Затим су ученици положили венац цвећа испред спомен костурнице. На Крфу се још увек чува сећање на храбре српске војнике и на њихово достојанствено држање, па је тако у дијалекат овог острва ушла и српска реч хлеб, а у време Нато агресије на нашу земљу Крфљани нису дозволили да Крф постане Нато база и да авиони полећу са овог острва и да бомбардују нашу земљу. По повратку у хотел ученици су вечерали и била им је у оквиру хотела организована дискотека.

Четвртог дана 15.5.2019. након доручка смо посетили Вергину и маузолеј Филипа II Македонског. Овде смо имали прилику да видимо гробницу македонског краља Филипа II Македонског и његове пете жене. Ове гробнице нису опљачкане већ су сачуване у целости, тако да смо могли видети накит, круне, оклопе, штитове из тог периода. У вечерњим сатима смо стигли у хотел у Паралији, вечерали и имали смо слободно време које су ученици искористили да посете забавни парк.

Петог дана 16.5.2019.г. смо након доручка посетили Солун, где смо у панорамском разгледању града видели: Белу кулу, Македонско позориште, Ротонду, Галеријусов славолук, Аристотелов трг, а посетили смо цркву св.Димитрија и целивали мошти овог светитеља из којих и данас мироточи свето миро. Посетили смо и српско војничко гробље „Зејтинлик“ и чули причу од господина Ђорђа Михаиловића о масовном стардању српских војника. Мањи број ученика је изразио жељу да факултативно посети фабрику коже, што смо им и омогућили. А потом смо кренули за Србију, преко Македоније, са успутним краћим паузама ради одмора и преласка граница. У Чачак смо стигли у 1h.

Стручно студијско путовање је у потпуности реализовано према утврђеном плану и програму. Из разговора са ученицима дошли смо до закључка да је ово стручно студијско путовање испунило сва њихова очекивања. Ученици су понели са овог путовања лепе успомене и утиске и нова пријатељства, а с обзиром на то да је ово стручно студијско путовање било и едукативног карактера ученици су имали прилику да прошире своја знања која су стекли током школовања у оквиру својих образовних профила, и то Туристички техничари су се упознали са радом на рецепцији и са радом туристичких водича, такође имали су прилику да виде како функционише менаџмент хотела. Техничари за заштиту животне средине су обновили своје знање тако што су видели како функционише примарна селекција отпада и како ова земља управља својим ресурсима и максимално користи енергију сунца за соларне плоче и енергију ветра за производњу електричне енергије. Кувари и Угоститељски техничари су на практичном примеру видели како функционише кухиња и ресторан хотела, а упознали су се и са медитеранском кухињом. Техничари за графичку припрему су се упознали са израдом разноврсних брошура и пропагандног материјала који се тиче хотелских услуга и посета разним културно-историјским споменицима и знаменитостима.

Ученици су похваљени за примерно владање од стране директора школе, одељењских старешина, туристичког водича Биљане Келеман, возача аутобуса и особља хотела.